Co to jsou akrylové fixy a jak se o ně starat

Co je to akrylová fixa

Akrylové fixy jsou výtvarným médiem používaným umělci a výtvarníky k tvorbě obrazů a uměleckých děl. Jsou to vlastně akrylové barvy, které jsou namíchány v tubách s hrotem a jsou připraveny k použití. Akrylové fixy jsou populární pro svou všestrannost a široké spektrum možností, které nabízejí.

Hlavní rysy akrylových fixů zahrnují:

  1. Rychlé schnutí: Jednou z hlavních výhod akrylových fixů je rychlé schnutí. To umožňuje umělcům pracovat rychleji a umožňuje vrstvit barvy a textury bez dlouhého čekání.

  2. Víceúčelovost: Akrylové fixy lze použít na různé povrchy, včetně plátna, papíru, dřeva, plasty a více. Jsou také kompatibilní s dalšími médii, jako jsou olejové barvy, akvarely nebo pastely.

  3. Trvanlivost: Po zaschnutí jsou akrylové fixy trvanlivé a odolné vůči vlhkosti a UV záření. To znamená, že vytvořená díla jsou odolná vůči blednutí nebo poškození časem.

  4. Široká paleta barev: Akrylové fixy jsou k dispozici v široké škále barev, včetně základních odstínů, metalických barev, fluorescenčních barev a více. To umožňuje umělcům vyjádřit svou kreativitu a vytvářet různorodé umělecké dílo.

  5. Snadná práce s nimi: Akrylové fixy lze ředit vodou, což umožňuje snadnou úpravu konzistence a techniky malby. Jsou také vhodné pro začátečníky, protože jsou relativně jednoduché na použití a čištění.

Akrylové fixy se používají k různým účelům, včetně malby na plátno, tvorby ilustrací, keramiky, malby na textil, malby na sklo a mnoho dalšího. Jsou oblíbené mezi umělci různých žánrů a uměleckých směrů díky své flexibilitě, rychlému schnutí a možnosti vrstvení. Akrylové fixy jsou také ideálním médiem pro vytváření abstraktního umění, realistických portrétů, krajinných obrazů a dalších uměleckých děl.

Na jakém principu fungují akrylové fixy 

Akrylové fixy fungují na principu disperzního média, což znamená, že pigmenty jsou rozptýleny v kapalné fázi. Vysvětlení, jak tento princip funguje:

  1. Pigmenty: Pigmenty jsou malé částice, které dávají barvu akrylových fix. Tyto pigmenty jsou pevné a mají různé barvy a chemické vlastnosti.

  2. Kapalná fáze: Kapalnou fází v případě akrylových fixů je voda. Akrylové barvy jsou vodnými roztoky, což znamená, že pigmenty jsou suspendovány ve vodě. Voda slouží jako rozpouštědlo pro tyto pigmenty.

  3. Akrylátový polymer: Klíčovou složkou akrylových fixů je akrylátový polymer. Tento polymer je rozpustný ve vodě a slouží k udržení pigmentů v kapalné fázi.

  4. Schnutí: Jakmile začnete malovat s akrylovými fixy a aplikujete je na povrch, voda začne vypařovat a polymer začne tuhnout. To vede k tomu, že pigmenty se stávají pevnými částicemi na povrchu.

  5. Fixace: Když akrylová fixa zaschne, pigmenty zůstanou pevně spojeny s povrchem, na kterém byly aplikovány. Barva se stane trvanlivou.

Hlavními výhodami akrylových fix jsou:

  • Rychlé schnutí: Díky rychlému vypařování vody akrylové fixy rychle schnou, což umožňuje umělcům pracovat rychleji a vrstvit barvy.
  • Trvanlivost: Po zaschnutí jsou akrylové fixy trvanlivé a odolné vůči vlhkosti a UV záření.
  • Víceúčelovost: Akrylové fixy lze použít na různé povrchy, což zvyšuje jejich všestrannost.
  • Snadná údržba: Akrylové fixy lze snadno čistit vodou a jsou bezpečné na použití.

Tento princip umožňuje umělcům vytvářet různorodá umělecká díla s různými texturami a efekty a poskytuje širokou škálu možností pro tvorbu.

Jak správně starat o akrylové fixy: Tipy a triky pro zachování kvality

Akrylové fixy jsou skvělým výtvarným prostředkem pro umělce i hobby malíře, ale péče o ně je klíčovým faktorem pro zachování jejich kvality a trvanlivosti. Zaměříme se na to, jak správně pečovat o akrylové fixy a udržet je v optimálním stavu. 

Jak skladovat akrylové fixy správně?

  • Fixy byste měli vždy skladovat na suchém místě při pokojové teplotě. Fixy nikdy nevystavujte extrémním teplotám, ať už mrazu nebo horku. Pokud fixa přejde mrazem nebude možné ji řádně proštěrchat tak, aby se správně spojily všechny části barvy uvnitř fixu. Pokud fixa bude vystavena vysokým teplotám stane se inkoust více vodnatý a může z fixu vytékat.
  • Pro akrylové fixy je ideální ukládání v leže. Jedná se o přirozenou polohu, aby fixa nezasychala a při dalším použití byla řádně připravena.

Jak se starat o hroty akrylových fix

Starost o hroty akrylových fix je důležitá, aby bylo možné s nimi malovat s radostí. Zde je několik kroků, jak se starat o hroty akrylových fix:

  1. Pravidelné čištění: Pravidelně čistěte hroty akrylových fix po každém použití. To zabraňuje zasychání akrylové fixy v části hrotů. 

  2. Použijte vodu: Pokud jde o akrylové fixy na vodní bázi, můžete použít vodu k čištění hrotů. Namočte hrot do teplé vody a poté jej jemně otřete ubrouskem nebo hadříkem, dokud se z hrotu odstraní veškerá zbylá fixa.

  3. Použijte čistič: Existují také speciální čističe na  štětce, které lze použít k odstranění zaschlé fixy. 

  4. Vyvarujte se tlaku: Při čištění hrotu se vyvarujte nadměrného tlaku, který by mohl hrot poškodit. Místo toho použijte jemné pohyby a buďte opatrní.

  5. Ukládejte s opatrností: Po čištění hrotů akrylových fix je důležité je uložit tak, aby nedošlo k poškození. Můžete použít plastové krytky nebo obaly na ochranu hrotů.

  6. Ochrana proti vysychání: Pokud pracujete s akrylovými fixy, které mají víko s hrotem, ujistěte se, že je víko dobře uzavřené po každém použití. To zabraňuje vysychání fixy v hrotu.

Důkladná péče o hroty akrylových fix je klíčová pro udržení přesnosti a kvality práce při malování. S čistými a dobře udržovanými hroty budete schopni dosáhnout lepších výsledků při tvorbě uměleckých děl.